| |
00

Lijeva (s)kretanja

Urednik biblioteke: Ivo Radković

Potkraj prošlog stoljeća marksistički projekt simboličkim je padom berlinskog zida završio kao neuspjeli eksperiment, tek kao "trnoviti put iz kapitalizma u kapitalizam". Pred erupcijom nove, neoliberalne ideologije svi veliki emancipatorski diskursi postali su nepotrebni. Euforično je proglašen kraj povijesti. Nova mantra glasi: kapitalizam se potvrdio kao univerzalni lijek protiv svih dosadašnjih društvenih podjela i sukoba, on je put do konačnog blagostanja i ljudske sreće. Samoregulirajuće slobodno tržište vođeno Smithovom "nevidljivom rukom" s privatizacijom, konkurencijom i natjecateljskom borbom kao najvažnijim vrijednostima, pobjedonosno su vraćeni na pijedestal ljudskog društva. Štoviše, tržište postaje mnogo više od mjesta gdje se razmjenjuju robe i usluge i provode transakcije. Ono je početak i kraj svega, uključuje čitavo društvo i svodi se zapravo na model vladanja društvom. Međutim, neoliberalni model globalnog kapitalizma ubrzo je pokazao i svoje "apokaliptičke potencijale". Proizvodeći trajnu nestabilnost i nesigurnost, sve veću eksploataciju, isključivanje i nasilje, pokazao je da nije u stanju osigurati povoljnu klimu i uvjete za vlastitu vladavinu, te da proizvodi - "društvo rizika". U manje od dvadeset godina prevalio je put od trijumfa globalnog kapitalizma do krize koja je svijet dovela na sam rub ponora. Ova najdublja kriza od vremena "velike depresije" kroz koju prolazimo ponovno je izazvala interes za marksističku kritiku kapitalizma.

Paradoksalno, tu kritiku nije predvodila ljevica koja je ostala zatečena i prestrašena novom neoliberalnom hegemonijom. Vlastito preživljavanje ljevica je rezignirano potražila u reviziji svoje temeljne filozofske i političke osnove ("trećem putu"). Prihvatila je novu mantru da više nije moguća radikalna alternativa globalnom kapitalizmu. Odrekla se i svog tradicionalnog cilja, stvaranja novoga pravednijeg društva i borbe protiv logike kapitala, čime kao da je prešutno priznala konačno "očovječenje" kapitalizma kao prirodnog zakona što je urođen ljudskom društvu.

Međutim, da bi opravdala svoje postojanje, ljevica se mora vratiti svojim korijenima. Mora stvoriti viziju pravednijeg društva i strategiju kako ga ostvariti. Njen cilj ne smije biti tek osvajanje vlasti kojom se stiče moć. Pred njom se nalazi dugi put stvaranja vlastite ideološke hegemonije, koja će kritički promišljajući kapitalističku dinamiku, ukazivati na logiku i kontradikcije kapitalističkog sistema i time pokrenuti razotkrivanje njegova pravog lica. Jer, kapitalizam nije kraj povijesti, on je tek specifični historijski društveno-ekonomski sistem koji nije ni beskrajan ni vječan, a još manje predstavlja konačnu sudbinu čovječanstva.

Biblioteka Lijeva (s)kretanja želi potaknuti demokratski diskurs o alternativnim teorijskim konceptima društvenog razvoja, jer drukčiji svijet ne samo da je moguć - on je i potreban.

 

 
OGLEDI O KAPITALIZMU I DEMOKRACIJI

mate kapović

OGLEDI O KAPITALIZMU I DEMOKRACIJI

Cijena: 99,00 kn
Cijena internet: 19,80 kn

Popust: 80%
POVIJEST PORAŽENIH

dragan markovina

POVIJEST PORAŽENIH

Cijena: 139,00 kn
Cijena internet: 125,10 kn

Popust: 10%
ŽIVI MARX

matko (prired.) meštrović

ŽIVI MARX

Cijena: 79,00 kn
Cijena internet: 15,80 kn

Popust: 80%
KRIZA I EKONOMSKA POLITIKA

dubravko (ur.) radošević

KRIZA I EKONOMSKA POLITIKA

Cijena: 150,00 kn
Cijena internet: 30,00 kn

Popust: 80%
PROTIV TREĆEG PUTA

alex callinicos

PROTIV TREĆEG PUTA

Cijena: 89,00 kn
Cijena internet: 17,80 kn

Popust: 80%
NOVI REALIZAM, NOVI BARBARIZAM

boris kagarlitsky

NOVI REALIZAM, NOVI BARBARIZAM

Cijena: 99,00 kn
Cijena internet: 19,80 kn

Popust: 80%